divendres, 27 de novembre del 2009

Altres religions actuals

Durant les primeres setmanes d'aquest curs, els alumnes de religió de 6è hem estat donant una ullada a altres religions que existeixen a l'actualitat i que són totalment diferents a la nostra, la cristiana. Hem vist que n'hi ha de molt antigues, com ara el judaisme o l'hinduisme, o de més modernes com l'islam.
Per aquest motiu vam realitzar un treball de recerca sobre una d'aquestes religions per tal de saber-ne un poc més i així poder respectar aquestes cultures tant diferents a la nostra. Aquests són dos resums de dos dels treballs que vam presentar sobre l'hinduisme i el judaisme.


L'HINDUISME

L'hinduisme no té un origen conegut. És una religió politeista, que vol dir que té més d'un déu, i són en Brahma (déu de la creació, que és el principal), Vixnú (déu de la reencarnació) i Xiva (principalment déu de la destrucció). En aquesta religió creuen en la reencarnació, i segons com s'hagi comportat en la seva vida anterior es reencarnaran en persona, animal o vegetal.

Els temples hindús són rectangulars i simètrics i compten amb una torre anomenada shikara. Les principals festes que celebren són el naixement de Krixna, i la festa de la Divali o festa de les llums.


En quant als seus llibres sagrats s'anomenen Vedes i n'hi ha 4, que són: Rig-Veda, Vajur-Veda, Sama-Veda i Atharra-Veda.


(David Caules 6è B)






EL JUDAISME


El judaisme és una religió monoteista que és més antiga que el cristianisme i que l'islam i que data d'uns 4000 anys d'antiguitat. El seu déu és de nom Jahvé, i és únic, creador etern de l'Univers i no es pot veure perquè no té cos (per aquest motiu no està permès fer-ne cap escultura ni representació).
La Torà és el text principal del judaisme i conta la narració de la seva història, que va ser entregada a Moisès. El dissabte és el dia de la festa jueva que representa el descans de Jahvé després de la creació, i alguns jueus devots no van a treballar i van a la sinagoga.

Les festes principals que celebren són la festa de la Pasqua, que commemora la sortida d'Egipte i l'alliberament de l'esclavitud, que coincideix amb la Pasqua cristiana i que es celebra cada primera lluna plena de primavera. Altres festes serien la festa dels Tabernacles i la Pentecosta. La sinagoga és el lloc on els jueus es reuneixen per a les oracions i la lectura de la llei.

Els principals símbols que té aquesta religió són: l'estrella de David (que es troba a la seva bandera, i que té 6 puntes), la quipà (que és un casquet utilitzat pels homes jueus en anar al temple), el tal·lit (xal utilitzat per als seus rituals i que sòl ser de color blanc amb ratlles fosques) i la menorà (canelobre de set braços).




(Lidia Espìnosa 6è B)